لوله های فولادی در روش های متنوع و متفاوتی تولید می شوند، که لوله اسپیرال یکی از آن ها می باشد. در این روش ورقه های فولادی به شکل مارپیچ ساخته می شوند. این لوله به خاطر کاربردهای تجاری و صنعتی زیادی که دارد. باعث شده است، با استقبال زیادی روبه رو شود. با ما همراع باشید تا پاسخ به سوال ” لوله اسپیرال چیست؟ چه کاربردی دارد؟” را به صورت کامل دریافت کنید.
لوله اسپیرال چیست؟
لوله اسپیرال که با نام لوله مارپیچ نیز شناخته می شود. همان طور که در بالا گفته شد نوعی لوله فولادی است، که از ورقه های فولادی به روش نورد گرم با زاویه مارپیچ مشخص در ضخامت های مختلف ساخته می شود. شکل ظاهری فضا داخلی این لوله دارای سطحی صاف و یکدست می باشد. به خاطر این که بتواند ضرر و زیان ناشی از اصطکاک را کاهش دهد.
شکل بیرونی این لوله بدین شکل است، که دارای یک درز جوش خورده می باشد. تا بتواند 5.2 برابر نسبت به لوله جوش خورده و یا لوله درز مستقیم مقاوم تر و محکم تر باشد. ابعاد لوله های اسپیرال بین 8 تا 120 اینچ می باشد. نوع جوش در این لوله ها از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. زیرا جوشکاری دقیق و با کیفیت باعث می شود، که استحکام لوله در برابر فشاری که به دیواره آن وارد می شود، افزایش پیدا کند.
اولین استفاده از لوله های اسپیرال در دهه 1960 میلادی بود. قبل از آن از لوله های درزدار در صنایع مختلف استفاده می کردند. همچنین بهتر است بدانید، که همچنان استفاده و کاربرد لوله های درزدار نسبت به لوله های اسپیرال بیشتر می باشد. اما با این وجود استفاده از لوله های اسپیرال درچند سال گذشته افزایش چشم گیری داشته است.
روش تولید لوله های اسپیرال
همان طور که در بالا اشاره شده روش تولید لوله های اسپیرال به این گونه است، که ابتدا ورقه های فولادی را از غلتک های مشخصی عبور می دهند. ورقه ها بعد از عبور از این غلتک ها، به شکل لوله در می آیند. یکی از ویژگی ها و مزایا لوله های اسپیرال این است، که قطر آن با تغییر زاویه اولیه ورق قابل تغییر می باشد. به همین دلیل برای ساخت لوله های اسپیرال با قطر متفاوت نیازی به تعویض قالب خط تولید نیست. تولید لوله های اسپیرال به دو روش می باشد، که شامل:
اسپیرال تک مرحله ای
تولید لوله های اسپیرال به روش تک مرحله دارای سه بخش می باشد. در این روش در هر یک دقیقه یک تا سه متر لوله اسپیرال تولید می شود. مراحل این روش شامل:
- آماده سازی اولیه ورق های فولادی
- شکل دهی به ورق های فولادی
- جوشکاری زیر پودری داخل و خارج
اسپیرال دو مرحله ای
تولید لوله های اسپیرال به روش دو مرحله ای دارای چهار بخش می باشد. در این روش در هر یک دقیقه 12 متر لوله اسپیرال تولید می شود. مراحل این روش شامل:
- آماده سازی اولیه ورق های فولادی
- شکل دهی و فرم دهی ورق های فولادی
- جوش با GMAW
- جوشکاری زیر پودری داخل و خارج
انواع لوله اسپیرال
این لوله ها از نظر کیفیت 3 نوع می باشند، که در سطر زیر به آن ها اشاره شده است:
-
لوله های اسپیرال واجد شرایط
لوله های اسپیرال واجد شرایط از کیفیت خوبی برخوردار می باشد. همچنین مطابق با استانداردهای موجود می باشد.
-
لوله های اسپیرال ترمیم شده
با استانداردهای موجود مطابق نمی باشد. اما قابلیت تعمیر شدن را دارد.
-
لوله های اسپیرال غیرقابل استفاده
لوله های اسپیرال غیر قابل استفاده، کیفیت مناسبی ندارند. بنابراین حتی اگر تعمیرشوند، باز هم مطابق استانداردهای موجود نمی باشند. همچنین از لحاظ ظاهری نیز غیر قابل قبول می باشند.
کاربرد لوله های اسپیرال
در سطح زیر به 5 کاربرد لوله اسپیرال اشاره شده است، که شامل:
- استفاده از لوله های اسپیرال در صنعت نفت و گاز.
- استفاده از آن برای سیستم گرمایشی در ساختمان های بزرگ مانند بیمارستان ها، ساختمان های اداری و….
- همچنین از لوله های اسپیرال برای سیستم تهویه مطبوع در ساختمان های بزرگ نیز استفاده می شود.
- در جا به جایی، بارگیری و حمل مواد فله از طریق کامیون های باری از این لوله ها استفاده می شود.
- استفاده از این لوله ها در صنعت برق، صنایع شیمیایی، انرژی حرارتی، آب و فاضلاب، سیستم های گرمایشی و لایه روبی پل و سازه های فلزی
مزایا لوله های اسپیرال
در سطر زیر به 8 تا از مزایا لوله های اسپیرال اشاره شده است، که شامل:
- لوله های اسپیرال دارای خواص مکانیکی بالایی می باشند، به همین دلیل قدرت و استحکام زیادی دارند.
- مقاوت زیادی در برابر شکستگی و ترک خوردگی دارند.
- قدرت شکل گیری و فرم پذیری این لوله ها بسیار بالا می باشد.
- برای طول لوله های اسپیرال هیچ محدودیتی وجود ندارد.
- خرید لوله های اسپیرال مقرون به صرف تر از سایر لوله ها است.
- اگر لوله های اسپیرال دچار ترک شوند، سطح ترک در آن ها کمتر از سایر لوله ها می باشد. به همین دلیل احتمال ترکیدن این لوله ها کمتر می باشد.
- فرآیند ساخت لوله های اسپیرال از انعطاف زیادی برخوردار می باشد. یعنی می توانید از ورقه های فولادی یکسان، لوله های اسپیرال با قطرهای مختلف تولید کرد. همچنین می توانید از ورقه های فولادی مختلف، لوله های یکسانی تولید کرد.
- نصب و راه اندازی لوله های اسپیرال بسیار آسان می باشد.
معایب لوله های اسپیرال
در سطر زیر به دو عیب لوله های اسپیرال اشاره شده است، که شامل:
- یکی از عیب های لوله اسپیرال این است، که امکان چروکیدگی در این لوله ها نسبت به سایر لوله ها بیشتر می باشد.
- دومین عیب لوله های اسپیرال این است، که امکان دارد سطح مقطع لوله های اسپیرال در زمان ساخته شدن به جای دایره به شکل بیضی در بیایند.
چه عواملی در قیمت لوله های اسپیرال تاثیرگذار است؟
اگر از ورقه های فولادی خارجی و وارداتی برای تولید لوله های اسپیرال استفاده شود، در قیمت آن تاثیر گذار است. البته لازم به ذکر است، که ورقه های فولادی داخل کشور نیز دارای کیفیت و استانداردهای لازم می باشند.
یکی دیگر از عوامل تاثیرگذار در قیمت لوله های اسپیرال کیفیت جوش آن می باشد. به همین لوله های اسپیرالی که جوشکاری آن کیفیت زیادی دارد. قیمت آن نیز بیشتر می باشد.
نتیجه گیری
در بالا به صورت کامل در مورد لوله اسپیرال چیست؟ چه کاربردی دارد؟ صحبت شده است. شما می توانید با خواندن مطالب بالا به صورت کامل با این لوله و کاربردهای آن آشنا شوید.