لوله ها کاربردهای زیادی در زندگی افراد دارند و همچنین انواع مختلفی دارند. یکی از این لوله های پرکاربرد و پرطرفدار، لوله های فولادی می باشد. که با توجه به کاربرد، ویژگی و جنس آن در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند. ما می خواهیم در این مقاله به مقایسه انواع لوله های فولادی بپردازیم.
لوله فولادی چیست؟
لوله فولادی یکی از لوله های رایج و پرطرفدار در صنعت می باشد. که به صورت استوانه ای تو خالی هستند. که برای اهداف گوناگونی مانند انتقال مواد و مایعات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. از مواد داخل لوله نسبت به محیط بیرون محافظت و نگهداری می کند. همچنین از لوله های فولادی به خاطر استحکام بالا در حمل و نقل های زیر زمینی آب و گاز از طریق شهرها یا در ساخت و ساز برای مقاصد گوناگون مانند گرمایش، لوله کشی و…. نیز استفاده می شود. این لوله ها ممکن است با گریدهای مختلف فولاد و با روش های مختلف تولید شوند. تولید لوله های فولادی بر اساس کاربردشان متفاوت می باشد.
مقایسه انواع لوله های فولادی
در سطر زیر به انواع لوله های فولادی اشاره شده است:
-
لوله مانیسمان
این لوله ها استحکام و مقاومت بالایی دارند. لوله مانیسمان اولین بار توسط برادران مانیسمان اختراع شده و به همین دلیل این نام را به خود گرفته است. به این لوله ها، لوله های بدون درز نیز گفته می شود. بنابراین آن ها کاربرد و اهمیت زیادی دارند و در صنایع حساس استفاده می شوند. همچنین بهتر است بدانید، که نسبت به لوله های دیگر قیمتشان کمی بالاتر می باشد.
لوله مانیسمان بر اساس نسبت قطر به ضخامت به 4 رده تقسیم می شوند، که در سطر زیر به آن ها اشاره شده است:
-
لوله مانیسمان رده سبک
ضخامت لوله مانیسمان رده سبک نسبت به قطر خود، کم می باشد. در قطرهای 1 تا 16 اینچی تولید می شوند و ضخامت آن ها 3 تا 7.9 میلی متر می باشد.
-
لوله مانیسمان رده 40
قطر لوله های مانیسمان رده 40، 0.5 تا 16 اینچ می باشد. ضخامت آن ها 2.7 تا 12.7 است. به خاطر مقاومت بالایش از این نوع لوله مانیسمان در خطوط آتش نشانی و برج ها استفاده می شود.
-
لوله مانیسمان رده 80
قطر لوله های مانیسمان رده 80 بین 0.5 تا 16 اینچ می باشد. ضخامت آن ها بین 3.7 تا 12.0 است. این رده مقاومت و استحکام زیادی دارد. بنابراین در کارهایی که فشار و دما بالایی وجود دارد مورد استفاده قرار می گیرد.
-
لوله مانیسمان رده 160
قطر لوله مانیسمان رده 160 مانند رده 40 و 80 می باشد. ولی ضخامت آن ها بین 4.7 تا 40.4 است.
-
لوله گالوانیزه
یکی دیگر از انواع لوله های فولادی، لوله گالوانیزه می باشد. پوشش این لوله ها از فلز روی می باشد. به همین دلیل مقاومت آن ها در برابر خوردگی و آسیب زیاد می باشد. همچنین بهتر است بدانید، که این لوله ها طول عمر زیاد و قابلیت بازیافت نیز دارند. از لوله گالوانیزه به عنوان لوله های آبرسان در منازل مسکونی و گلخانه ها، سازه های فلزی، تصفیه خانه ها، کشاورزی و…. استفاده می شود.
لوله های گالوانیزه به دو نوع تقسیم می شوند:
-
لوله آهنی
رنگ این نوع لوله تیره و نزدیک به رنگ خاکستری می باشد، همچنین در برابر اسیدها مقاومت بیشتری دارد. به این لوله ها، لوله های با درز هم گفته می شود.
-
لوله فولادی
لوله گالوانیزه فولادی براقیت بیشتری نسبت به لوله های آهنی دارد. همچنین نسبت به اسیدها مقاومت کمتری دارند. از این لوله ها بیشتر برای تهویه و تخلیه فاضلاب استفاده می شود.
-
لوله گازی
در مقایسه انواع لوله های فولادی می توان به لوله گازی نیز اشاره کرد. این لوله ها برای انتقال گاز هم در مصارف خانگی و هم صنعت مورد استفاده قرار می گیرد. برای ساخت لوله های گازی از ورق های گالوانیزه استفاده می شود، بنابراین مقاومت لوله در برابر خوردگی و رطوبت افزایش پیدا می کند.
لوله های گازی به دو دسته روکار و توکار تقسیم می شوند. از لوله های گازی روکار در اجرا و راه اندازی انشعابات درون ساختمان استفاده می کنند. همچنین در لوله کشی درون شهری نیز کاربرد دارد و قیمت آن ها مقرون به صرفه است. از لوله های گازی توکار برای انتقال گاز از یک شهر به شهر دیگر استفاده می کنند و قیمت بیشتری دارند.
جنس لوله های گازی به 4 دسته تقسیم می شود، که در سطر زیر به آن ها اشاره شده است:
-
پلی اتیلن
از لوله های گازی ای، که جنس آن ها پلی اتیلن است، در شبکه های گاز رسانی شهری استفاده می شود.
-
برنجی
از لوله هایی که جنس آن ها برنجی است، در انواع شیر آلات و اتصالات گازی استفاده می شود.
-
فولادی
لوله هایی که جنس آن ها از فولاد می باشد، انعطاف زیادی دارند. به همین در دلیل از آن در مناطقی که رطوبت زیادی دارد، استفاده می کنند.
-
مسی
از لوله های مسی در بعضی از مناطق کم و در شرایط خاص استفاده می شود.
-
لوله مبلی
به لوله مبلی، لوله روغنی هم گفته می شود. یکی از ویژگی های مثبت این نوع لوله ها این است، که می توانند وزن زیادی را تحمل کنند. از آن ها در ساختن پایه های مبل و وسایل خانگی استفاده می شود. از دیگر ویژگی های این لوله ها می توان به استقامت کششی، قابلیت جوشکاری، انعطاف پذیری بالا، بالا بودن مقاومت در برابر خوردگی و رطوبت و داشتن سطح براق آن اشاره کرد.
-
لوله اسپیرال
یکی دیگر از انواع لوله های فولادی می توان به لوله اسپرال اشاره کرد. از این نوع لوله برای انتقال آب و گاز استفاده می شود. از مزایا و ویژگی های مثبت این لوله می توان به شکل پذیری زیاد، مقرون به صرفه بودن، خواص مکانیکی بالا، سطح صاف و یکنواخت، قابلیت خم پذیری در حین نصب و مقاومت بالا آن در برابر شکستگی و ترک اشاره کرد.
-
لوله جدار چاه
در مقایسه انواع لوله های فولادی می توان به لوله جدار چاه اشاره کرد. همانطور که از نامش پیداست، از این لوله در دیواره چاه ها استفاده می کنند. به همین دلیل با قرار گرفتن لوله جدارچاه در دیواره چاه استخراج منابع زیر زمینی مانند نفت و گاز و یا پمپاژ آب ساده تر صورت می گیرد. مقاومت این نوع لوله در برابر زنگ زدگی و رطوبت بسیار بالا می باشد. از مزایا این لوله می توان به عمر نسبتا طولانی، جلوگیری از تخریب چاه، قیمت مناسب، وزن مناسب و مقاومت زیادش در برابر سایش اشاره کرد.
-
لوله صنعتی
یکی دیگر از انواع لوله های فولادی، لوله صنعتی است، که از فولاد کربن ساخته می شود. مصارف صنعتی و ساختمانی این لوله زیاد می باشد. از این لوله بیشتر در صنایع پتروشیمی، کارخانه ها، پل های فلزی، انتقال سیالات و انتقال نفت و گاز استفاده می شود. لوله های صنعتی دارای تنوع زیاد و کاربردهای متفاوتی می باشد. از مزایا آن می توان به مقرون به صرفه بودن، بدون درز بودن لوله، ضخامت بالا و خاصیت جوش پذیری بالا آن اشاره کرد. به دلیل ضخامت بالا از آن در مسافت های طولانی نیز استفاده می شود.
-
لوله داربستی
لوله داربستی در مقایسه با انواع دیگر لوله های فولادی، که در بالا به آن ها اشاره شده است، تفاوت زیادی دارد. از این لوله ها برای نگهداری سازه و ساختمان استفاده می شود. یعنی هدف استفاده از این لوله فراهم کردن یک بستر مناسب برای انجام کارهای ساختمانی می باشد. دارای دو نوع سبک و سنگین می باشند.
نتیجه گیری
در بالا به مقایسه انواع لوله های فولادی پرداخته ایم. شما می توانید با خواندن مقاله بالا با انواع آن و کاربردهایش به صورت کامل آشنا شوید.