چه-فلزاتی-زنگ-نمیزنند

چه فلزاتی زنگ نمی زنند و دلیل آن چیست؟

عنصر آهن فراوان ترین فلز واسطه روی زمین است. این عنصر بیش از 5000 سال است، که توسط بشر استفاده می شود. آهن زمانی که در مجاورت آب و اکسیژن قرار می گیرد، دچار زنگ زدگی می شود. در این مقاله با خاور صنعت هما، کارخانه تولید لوله و پروفیل همراه باشید، تا سوال خود در رابطه با این که “چه فلزاتی زنگ نمی زنند و دلیل آن چیست؟” را دریافت کنید.

چه چیزی باعث زنگ زدگی فلز می شود؟

زنگ نوعی اکسید آهن است. همان طور که در بالا اشاره شد، زمانی که آهن با اکسیژن موجود در هوا ترکیب می شود، دچار زنگ زدگی می شود. همچنین رنگ آن به نارنجی یا قهوه ای تغییر می کند. زنگ زدن می تواند بر روی آهن و آلیاژهای آن مانند فولاد تاثیر بگذارد. کاتالیزور اصلی زنگ زدگی آب می باشد. زنگ زدن آهن باعث می شود، که در ویژگی های مکانیکی و خواص شیمیایی آن اختلال ایجاد کند. همچنین زیبایی آهن را نیز از بین می برد.

چه فلزاتی زنگ نمی زنند و دلیل آن چیست؟

برای این که بخواهید از زنگ خوردگی فلزات در امان باشید، باید از فلزاتی استفاده کنید، که زنگ نمی زنند. در سطر زیر به چند فلز که دچار زنگ زدگی نمی شوند، اشاره شده است:

  • آلومینیوم

یکی از فلزات رایج، آلومینیوم می باشد. این فلز، یکی از فلزات معروفی می باشد، که دچار زنگ زدگی نمی شود. زیرا در ترکیب خود هیچ گونه آهنی ندارند. اما بهتر است بدانید، که آلومینیوم دچار اکسید می شود. اکسید شدن آن باعث می شود، که لایه زیرین آلومینیوم از خطر اکسید شدن در امان باشد.

  • فولاد گالوانیزه

از طریق گالوانیزه گرم یا آبکاری الکتریکی ای که بر روی جسم آهنی یا فولادی انجام می شود. باعث می شود، که این جسم آهنی یا فولادی در لایه نازکی از روی پوشانده شود. روی نسبت به آهن میل بیشتری برای ترکیب شدن با اکسیژن دارد. به همین دلیل مانع از رسیدن آب یا اکسیژن به فلز زیری می شود. در طی این فرآیند یک لایه روی اکسید ایجاد می شود، که از اکسید شدن آهن جلوگیری می کند. در نتیجه از زنگ زدن فولاد گالوانیزه جلوگیری می شود.

همچنین بهتر است بدانید، که گاهی امکان دارد لایه روی اکسید دچار آسیب شود. یا اینکه فولاد گالوانیزه در معرض محیط های نامناسب قرار بگیرد. در همچین حالتی فولاد دچار زنگ زدگی می شود.

  • فولاد ضدزنگ

فولادهای ضدزنگ یا استنلس استیل همان طور که از نامش پیداست، در معرض خطر زنگ زدگی قرار نمی گیرند. یکی از رایج ترین آن ها، فولادهای ضد زنگ آستنیتی می باشد. یکی از مهم ترین فولادهای ضدزنگ آستنیتی، گرید 304 یا 316 است. زیرا در ترکیبات آن ها نیکل و کروم وجود دارد. به همین دلیل قبل از این که اکسیژن بتواند با آهن درون فلز واکنش نشان دهد، کروم با اکسیژن ترکیب می شود. در نهایت لایه کروم اکسید تشکیل می شود.

لایه کروم اکسید تشکیل شده، در برابر خوردگی و زنگ زدگی مقاومت می کند. همچنین از لایه زیرین نیز محافظت می کند. بعضی از فولادهای ضدزنگ مانند فریتی و مارتنزیتی هستند، که امکان دارد در معرض زنگ زدگی قرار بگیرند. زیرا کروم کمتری دارند.

  • فلزات قرمز رنگ

فلزات قرمز رنگ شامل مس، برنج و برنز می باشند. این فلزات نیز زنگ نمی زنند. زیرا مقدار ناچیزی آهن دارند. فقط بهتر است بدانید، که مس می تواند در معرض خوردگی قرار بگیرد. رنگ این فلز به صورت طبیعی قهوه ای می باشد، که در اثر خوردگی به رنگ سبز روشن در می آید.

فلزاتی که در بالا به آن ها اشاره کردیم دچار زنگ زدگی نمی شوند، اما امکان دارد دچار خوردگی شوند. اگر این فلزات در معرض فولاد کربنی و یا فولادهایی که زنگ زننده هستند، قرار بگیرند، دچار خوردگی می شوند. بر روی سطح این فلزات، رسوبات آهن تشکیل می شود. که موجب اکسید شدن فلزات و زنگ زدگی آن ها می شود.

راه های از بین بردن زنگ زدگی آهن

راه های زیادی برای از بین بردن زنگ زدگی وجود دارد، که در سطر زیر به 4 راه  آن اشاره شده است:

  • استفاده از لیزر

یکی از پیشرفته ترین وسایل، که از آن برای از بین بردن زنگ آهن استفاده می شود، استفاده از لیزر می باشد. پرتوهای پر انرژی لیزر بر روی بخش های زنگ زدگی تابیده می شود و آن ها را از بین می برد.

  • واتر جت

یکی از روش های از بین بردن زنگ زدگی آهن، واتر جت می باشد. واتر جت انرژی فشاری را به انرژی مکانیکی و جنبشی تبدیل می کند. در نهایت زنگ زدگی فلزات را با آن از بین می برد.

  • جوش شیرین

یکی دیگر از راه های از بین بردن زنگ زدگی آهن استفاده از جوش شیرین می باشد. باید مقداری جوش شیرین بر روی قسمت های زنگ زده بزنید، سپس یک تا چند ساعت بگذارید بماند. در آخر آن را با یک پرس تمیز کنید.

  • نمک، آبلیمو و سرکه

نمک، آبلیمو و سرکه نیز باعث از بین رفتن زنگ زدگی فلز می شود. باید مقداری از این ترکیب را روی قسمت زنگ زده بریزید. سپس چند ساعت صبر کنید و در نهایت آن را پاک کنید.

نتیجه گیری

در مقاله بالا به صورت کامل به “چه فلزاتی زنگ نمی زنند و دلیل آن چیست؟” اشاره شده است. شما می توانید با خواندن این مقاله به صورت کامل با این فلزات آشنا شوید. همچنین بهتر است بدانید، که عواملی مانند تغییر دما، رطوبت و شرایط آب و هوایی فلزات را بیشتر در معرض زنگ زدگی قرار می دهد.

فهرست مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

استنلس استیل چیست؟

استنلس استیل یک کلمه کلی است که به خانواده آلیاژهای فولادی مقاوم در برابر خوردگی با کروم %۱۰ . ۵

انتخاب استنلس استیل مناسب

انتخاب مواد استنلس استیل متغیرهای شاخص زیادی از جمله محیط خورنده، مواد شیمیایی، دما، زمان و عوامل دیگر در انتخاب

تماس سریع