اول از همه به تعریف مفهوم ورق روغنی میپردازیم.
ورق روغنی چیست؟
به طور کلی و به صورت جامع ورق های فولادی به دو گروه بزرگ ورق های سرد و ورق های گرم تقسیم می شوند. روش تولید هر دو ورق نورد است اما نکته اینجاست که تفاوت دمای کاری باعث به وجود آمدن برخی از ویژگی های منحصر به فرد در هر دو نوع ورق می شود. از آنجا که شکلپذیری فولاد در دما های پایین کمتر است، بنابراین تولید ورق سرد نسبت به ورق گرم پیچیدهتر خواهد بود. البته که همین پرداخت بیشتر فولاد و روند ساخت پیچیده تر سبب افزایش کیفیت سطح ورق سرد در مقایسه با ورق گرم شده است. دلیل اینکه ورق های نورد سرد به ورق های روغنی نیز شناخته می شوند، شکل ظاهری و آغشته به روغن بودن سطح آن است.
ویژگی ورق های روغنی
نکته اول و مهم ترین ویژگی ورق های روغنی ظاهر براق و زیبای آن است که ماده اولیه مورد استفاده کارخانجات برای تولید لوله مبلی ، لوله بیضی و پروفیل مبلی و در کل وسایل تزیینی می باشد. همچنین ورق های روغنی در برابر فشار های سطحی مقاومت نسبتا بالایی از خود نشان می دهند. ورق روغنی توانسته با قیمتی مناسب و به صرفه برای مصرف کنندگان جایگاه خود را در بازاز پیدا کند.
ورق های روغنی به دلیل دارا بودن سطح صیقلی، یکپارچه و هموار، دارای قابلیت رنگ شوندگی بالایی می باشند. همچنین ورق های روغنی را میتوان تحت فرایند گالوانیزاسیون قرار داد، . از اینرو از این نوع ورق فولادی به عنوان ماده اولیه و پایه ساخت ورق گالوانیزه و ورق رنگی استفاده میشود. ورق روغنی به صورت وسیع با کیفیت بالا و قیمت مناسب تولید میشود و در صنایع مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع ورق های روغنی
ورق های روغنی با توجه به آلیاژ و عناصر به کار رفته در آن ها به سه گروه ورق روغنی ST12، ورق روغنی ST13 و ورق روغنیST14 تقسیم می شوند که به ترتیب ورقهای معمولی، نیمه کشش و فوق کشش نامیده میشوند. استاندارد ورق ها در ایران بر اساس استاندارد DIN آلمان می باشد که قبلا درباره این موضوع در مقالات قبلی مفصلا توضیح داده بودیم.
کاربرد های ورق روغنی
ظاهر مناسب و زیبای ورق های روغنی سبب شده تا از این محصول پر کاربرد در صنایع مختلفی مورد استفاده قرار بگیرد.، مخصوصا در صنایعی که نیاز به ورقهایی زیبا دارند از این محصول بیشتر استفاده کنند. به همین دلیل خریداران اصلی ورقهای روغنی در صنعت ساختمان و ساخت و ساز، وسایل و لوازم خانگی، خودروسازها، سازندگان قفسه و ابزارهای طبقهبندی، ساخت بشکهها و مخزنهای فلزی و… هستند. علاوه بر زیبایی، استحکام بالای ورق های نورد سرد در برابر کشش و خمش آنها را تبدیل به کالایی پر کاربرد برای ساخت بدنه زیرین خودرو کرده است.
همچنین همانطور که در ابتدای این بخش گفته شد، ورق های گالوانیزه از ورق های روغنی ساخته می شوند. ورق های گالوانیزه با فلز روی پوشانده شده اند تا در برابر رطوبت و شرایط جوی نا مساعد هم دوام بیاورند و به همین سبب از آن ها می توان در بخش های مختلف صنعت استفاده کرد. در این بخش ما به چند نمونه از کاربرد های ورق روغنی در صنایع مختلف می پردازیم:
- – لوازم خانگی: انواع لوازم برقی و لوازم آشپزخانه مانند شبکه پشت یخچال، فر، اجاق گاز و ……
- – مقاطع فولادی: کاربرد ورق روغنی برای ساخت بسیاری مقاطع فولادی نظیر پروفیلهای مبلی، لوله مبلی و پروفیلهای درب و پنجره و …
- – مبلمان: استفاده از قوطی مبلی ساخته شده از ورق های روغنی در تولید میز و صندلی های اداری