تفاوت قوطی و پروفیل

پروفیل های فولادی در دهه پنجاه میلادی کم کم جای خود را در حوزه صنعت باز کرد. اگر بخواهیم نگاهی به تاریخچه پروفیل ها داشته باشیم به راحتی می توانیم رد پای جنگ جهانی دوم را در گسترش استفاده از پروفیل ها ببینیم. در آن دوره به دلیل افزایش جمعیت و شروع دوران نوینی از دنیای مدرن نیاز به پروفیل های فولادی بیشتر احساس می شد.

در همان دهه 50 میلادی پروفیل از آمریکا راهی اروپا شد و در اروپا هم مورد استقبال مهندسان قرار گرفت. به دلیل هزینه تمام شده بسیار ارزان و استفاده های گسترده، پروفیل عای فولادی مورد استقبال عموم مردم قرار گرفت. یکی از اولین تولیدات پروفیل در اروپا بر می‌گردد به سال 1980 که پلی در اسکاتلند با این محصول ساخته شد.

در ابتدا از پروفیل ها تنها برای ساخت و ساز و معماری استفاده می شد اما پس از مدتی که مهندسان و صنعتگران بیشتر با این محصول کار کردند و ویژگی های آن را مورد بررسی قرار دادند از پروفیل ها در صنایع مختلفی مانند ساخت درب و پنجره، ساخت انواع حفاظ، ساخت انواع نرده، پوشش سقف، ساخت کرکره مغازه‌ای، صنایع پل سازی، صنایع خودروسازی، صنایع نظامی و شهرسازی استفاده کردند.

قوطی و پروفیل همواره در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرند اما آیا قوطی و پروفیل با یکدیگر متفاوتند؟ در این مقاله ما سعی داریم تا تفاوت های کمتر دیده شده بین قوطی و پروفیل ها را بررسی کنیم و پا به دنیای بزرگ فلزات بگذاریم، پس در ادامه با ما همراه باشید.

پروفیل چیست؟

برای دانستن تفاوت پروفیل و قوطی بهتر است که اول معنی پروفیل را بدانیم، پروفیل به مجموعه‌ای از مقاطع فولادی طویل با سطح مقطع مشخص، مانند میلگرد، تیرآهن، سپری، نبشی و ناودانی، اطلاق می‌شود. دامنه و تنوع پروفیل ها به اندازه ای زیاد است که هرگز نبودن آن را در صنعت نمی توان متصور شد.

به طور کلی پروفیل ها را میتوان در دو دسته پروفیل باز و بسته قرار داد. پروفیل‌های باز مانند نبشی، ناودانی، سپری و تیرآهن که برای انتقال بار و ساخت سازه‌های فلزی به کار می‌روند. پروفیل‌های بسته نیز مانند قوطی، لوله و پروفیل‌های درب و پنجره که در ساخت ستون، تیر، خرپا و درب و پنجره کاربرد دارند.

پس می توان نتیجه گرفت که قوطی هم یکی از انواع پروفیل ها محسوب می شود اما تفاوت هایی با پروفیل دارد. اما چرا می گوییم که قوطی زیر مجموعه پروفیل است؟ زیرا  قوطی نوعی مقطع فلزی توخالی با مقطع مربعی یا مستطیلی است که از ورق فولادی با فرآیند نورد گرم یا نورد سرد تولید می‌شود. و با این تعریف می توان قوطی را در دسته بندی پروفیل ها جا داد. در ادامه به تفاوت ها و شباهت های این دو مقطع فولادی می پردازیم.

قوطی چیست؟

قوطی مقطع فولادی چهار ضلعی است که از ورق های فولادی ساخته می شود، شکل قوطی ها به دو صورت است یا مربعی است و یا مستطیلی است. برای ساخت قوطی ها از ورق های نورد سرد استفاده می شود و قوطی ها زیر مجموعه پروفیل ها هستند و در دسته پروفیل های بسته قرار می گیرند. این محصولات انواع مختلفی دارند که قوطی مبلی، ستونی و صنعتی پرکاربردترین آن‌ها هستند. مهمترین کاربرد قوطی در ساخت سازه‌هایی مانند خرپا، تیر و ستون است.

شباهت های قوطی و پروفیل فولادی:

از شباهت های پروفیل و قوطی می توان به این مورد اشاره کرد که هر دو از جنس فولاد هستند و هر دو این مقاطع فولادی در ساخت و ساز و صنعت کاربرد دارد. و از همه مهم تر این که قابلیت شخصی سازی مناسبی دارند یعنی می توان آن ها را با طول و ضخامت مختلف تولید کرد.

اما حالا که از شباهت های قوطی و پروفیل گفتیم بد نیست که به تفاوت های این دو هم بپردازیم. تفاوت عمده این دو مقطع فولادی در شکل آن ها است، همانطور که قبلا هم گفته شد قوطی ها یا مربع هستند یا مستطیل اما این در حالی که پروفیل‌ها در اشکال مختلفی مانند U، I، H و … تولید می‌شوند.

از دیگر تفاوت های قوطی و پروفیل می توان به نحوه ساخت آن ها اشاره کرد، به این صورت که قوطی‌ها معمولاً با نورد سرد و پروفیل‌ها با نورد گرم تولید می‌شوند. تفاوت دیگر این دو مقطع فولادی در وزن آن ها است جایی که به دلیل ضخامت کمتر قوطی ها نسبت به پروفیل ها، وزن کمتری دارند ولی از سوی دیگر پروفیل ها از مقاومت بالا تری برخوردار هستند.

اما دلیل دیگر مقاومت بیشتر پروفیل ها نسبت به قوطی ها شکل هندسی آن هاست، پروفیل‌ها به دلیل شکل هندسی و ضخامت بیشتر، معمولاً از قوطی‌ها مقاوم‌تر هستند. در بخش جوشکاری و اتصالات پیروز این نبرد قوطی است، جوشکاری پروفیل ها فرایند دشواری است. در بخش قیمت اما به نظر شما کفه ترازو به سمت کدام مقطع فولادی است؟ قوطی یا پروفیل؟ می توان گفت در اکثر مواقع قیمت پروفیل ها از قوطی ها بیشتر است.

شباهت ‌ها و تفاوت های قوطی و پروفیل در کاربرد

در بخش قبلی شباهت ها و تفاوت های قوطی و پروفیل به صورت کلی بیان شد حال در این بخش می خواهیم در قسمت کاربرد این دو مقطع فولادی بیشتر کنجکاو شویم و بررسی کنیم.

قوطی ها بیشتر در موارد زیر مورد استفاده قرار می گیرند:

  1. ساخت ستون، تیر و خرپا
  2. ساخت درب و پنجره
  3. ساخت مبلمان فلزی
  4. ساخت تجهیزات صنعتی

اما پروفیل ها همان طور که گفته شد از مقاومت بالا تری برخوردار هستند و به عنوان اسکلت در صنعت بسیار کاربرد دارند در ادامه به چند مورد از کاربرد های آن می پردازیم:

  • اسکلت فلزی ساختمان ها، تیر، خرپا، ستون، درب و پنجره و به طور کلی اسکلت بنا
  • در صنعت مثل ساخت پل، ماشین آلات صنعتی و سوله ها
  • در بخش خودروسازی مانند ساخت بدنه و شاسی ها
  • در بخش تزینات مثل ساخت وسایل دکوراتیو یا قفسه و از این دست موارد

skandari
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *